woensdag 28 november 2012

Fabels in de middeleeuwen

Middeleeuwse fabeltjes.

Wat zijn fabels?

bestaan verschillende fabels, zoals dierdicht waarin menselijke eigenschappen door dieren worden vertolkt, het gaat hier vaak maar om 1 eigenschap waardoor het meestal flat characters zijn. Er bestaan ook etiologische en anekdotische fabels. Het moraal van het verhaal kan aan het begin van de fabel staan, aan het einde en het kan in de fabel worden verteld door de personen. De fabel bestaat al heel lang, een paar bekende fabels zijn: Reinaart de vosch & Romulus en Remus. De fabel maakt deel uit van ongeveer alle geschiedenissen van alle volkeren. Om het even kort te zeggen een fabel is dus een verzonnen vertelling met een wijze les erin.


Als fabeldier ben ik een tijger. Tijgers zijn stoere dieren. Ze kunnen klimmen en zwemmen. Dat zijn dingen die ik ook erg leuk vind om te doen. Ik vind tijgers ook hele mooie dieren. Vooral de Aziatische is erg mooi met zijn oranje vacht. Tijgers zijn ook dieren die alleen leven. Ik vind het jammer als ik in mijn eentje ben maar ik vind het niet erg. Tijgers worden in sommige boeken beschreven als gemene dieren de ongekroonde koningen van de jungle. Ik kan zelf ook best gemeen zijn. Ze worden ook wel beschreven als hele vrolijke dieren die niet boos te krijgen zijn. Dat herken ik ook wel in mezelf. Dit is waarom ik een tijger ben.


fabeltje.

Het lijkt een gewone dag in het bos. niks bijzonders totdat de hel op eens losbreekt. Het bos staat in brand! snel vlucht ik naar het meertje waar ik mijn zusje tegenkom. opgelucht haal ik adem. zij is alles voor me sinds mijn ouders zijn overleden.


Als de brand eindelijk opgehouden is gaan we samen op zoek naar ons hutje. Als we op de plek aankomen waar ons hutje staat zien we dat het helemaal is afgebrand. We schoppen een beetje door de zooi heen en vinden nog een paar dingen waar we iets aan hebben maar het is niet veel. We besluiten om samen weg te gaan.

Onderweg komen we veel mensen tegen. Sommigen mogen we wel anderen totaal niet. Maar dat is het leven in de jungle. Op een dag komen we een tijger tegen genaamd Jean. Jean is erg aardig en ik denk dat ik een beetje verliefd ben geworden. Samen met mijn zusje Soroya en Jean lopen we verder.

Na een week samen rondgetrokken te hebben zijn we samen gaan wonen. Het is erg gezellig en ik wil hem niet meer kwijt.

Na een paar jaar kom ik erachter dat hij vreemdgaat en ik kan daar echt niet tegen. Ik vertrek. Zonder ook maar een woord te zeggen. Ik neem ook Soroya mee. Ik kan haar niet achter laten.  

Er verstrijken een paar maanden en ik begin te merken dat ik Jean echt heel erg mis. Ik lig wakker en denk de hele tijd aan hem. Kan niks verzinnen dat geen pijn doet. Ik besluit om terug te gaan.

Ondertussen had ook Jean erg veel spijt van zijn daden en overweegt zelfs om zelfmoord te plegen door zichzelf uit te hongeren.

Ik kom nog net op tijd aan en weet hem van de dood te redden. Samen leven we nog lang en gelukkig en zijn we onafscheidelijk. Zo zie je maar weer, Liefde overwint altijd alles.

vrijdag 2 november 2012

Literatuurgeschiedenis

Opdrachten Nederlands literatuurgeschiedenis

Een pennenproef als begin.
Opdrachten
1.       Wat is een pennenproef?
De monniken schreven vroeger met  een veer. Om de zoveel tijd moest die veer geslepen worden. Op te kijken of hij het weer deed schreven ze ergens achterin het boek een kort zinnetje. Dit was vaak het eerste wat in ze opkwam.

In welke periode werd oud-Nederlands gesproken?
Van ca. 800 to 1150
2.       Leg op de grond van de tekstpagina Lied van heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
Aan de opbouw zie je dat de literatuur vaak in rijmvorm word geschreven. Zo kon het makkelijk onthouden hoe het verhaal ging dit gebeurde ook via zingen omdat het nog makkelijker is om het te onthouden als iets op melodie staat.

Hoofsheid
Opdrachten
1.       Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
De mensen die op kruistocht gingen waren onder de indruk van de Arabische gebruiken. Hierna begon de hoofse cultuur zich ook in Europa te ontwikkelen.

Wat was het belangrijkste principe van hoofse omgangsnormen?
Dat je elkaar respectvol behandeld.
2.       Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Tijdens de kruistochten ontmoeten de mensen veel nieuwe mensen kennen. Het scheelde ook leerden de Europeanen hier nieuwe gebruiken kennen.

Ridderliteratuur
Opdrachten
1.       – Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arthur romans.
Karelromans waren vaak over oorlogen en veel vechten terwijl de Arthur romans juist om de hoofsheid gingen.

     Welke voorbeeldfunctie hadden de ridderromans voor het oorspronkelijke publiek?
                De voorbeeld functie was dat ze wilden dat hoe wist hoe je je moest gedragen.
2.   Leg op de grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.
Je moest altijd trouw blijven aan de koning. Als je dat deed zou het goed met je    komen.

Voorbeeldige levens:
Opdrachten
1.       – Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens ? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
Het einddoel was om de hemel te bereiken en dat deden ze door goed te leven en niet te stelen niet te veermoorden enz.

Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
 Hij leefde goed en gaf mensen zijn geloof door.
2.       Lees de pagina over het leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
Verschil: ze bad niet en gaf haar geloof niet door
Overeenkomst: Ze zijn allebei in staat om te leiden voor de rest van de mensheid.