zaterdag 26 oktober 2013

Literatuurgeschiedenis

Een pennenproef als begin.
Opdrachten
1.       Wat is een pennenproef?
De monniken schreven vroeger met  een veer. Om de zoveel tijd moest die veer geslepen worden. Op te kijken of hij het weer deed schreven ze ergens achterin het boek een kort zinnetje. Dit was vaak het eerste wat in ze opkwam.

In welke periode werd oud-Nederlands gesproken?
Van ca. 800 to 1150
2.       Leg op de grond van de tekstpagina Lied van heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
Aan de opbouw zie je dat de literatuur vaak in rijmvorm word geschreven. Zo kon het makkelijk onthouden hoe het verhaal ging dit gebeurde ook via zingen omdat het nog makkelijker is om het te onthouden als iets op melodie staat.

Hoofsheid
Opdrachten
1.       Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
De mensen die op kruistocht gingen waren onder de indruk van de Arabische gebruiken. Hierna begon de hoofse cultuur zich ook in Europa te ontwikkelen.

Wat was het belangrijkste principe van hoofse omgangsnormen?
Dat je elkaar respectvol behandeld.
2.       Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.
Tijdens de kruistochten leerden de mensen veel nieuwe mensen kennen. Ook leerden de Europeanen hier nieuwe gebruiken kennen.

Ridderliteratuur
Opdrachten
1.       – Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arthur romans.
Karelromans waren vaak over oorlogen en veel vechten terwijl de Arthur romans juist om de hoofsheid gingen.

     Welke voorbeeldfunctie hadden de ridderromans voor het oorspronkelijke publiek?
                De voorbeeld functie was dat ze wilden dat hoe wist hoe je je moest gedragen.
2.   Leg op de grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.
Je moest altijd trouw blijven aan de koning. Als je dat deed zou het goed met je    komen.

Voorbeeldige levens:
Opdrachten
1.       – Wat was het einddoel voor de middeleeuwse mens ? Hoe dacht hij dat te kunnen bereiken?
Het einddoel was om de hemel te bereiken en dat deden ze door goed te leven en niet te stelen niet te veermoorden enz.

Waarom was het leven van Jezus het voorbeeld bij uitstek?
 Hij leefde goed en gaf mensen zijn geloof door.
2.       Lees de pagina over het leven van Liedewij. In hoeverre lijkt haar levensloop op het leven van Jezus, dat als hét voorbeeld van een voorbeeldig leven werd beschouwd? Noem zowel overeenkomsten als verschillen.
Verschil: ze bad niet en gaf haar geloof niet door
Overeenkomst: Ze zijn allebei in staat om te leiden voor de rest van de mensheid.

Van den Vos Reynaerde

1.
-          Waar blijkt in het tekstfragment dat Reinaert een doortrapte schurk is? 
-           Welke twee tegenstrijdige gevoelens maakt Reinaert bij de lezer/luisteraar los?
Hij roept hard naar Tybeert of de muizen goed en vet zijn. Hierdoor komt Martinet te weten waar Tybeert zit.

“Dat Reynaert hoerde up der strate
Bulten, daer hi alleene stoet,
Ende riep: ‘Vindise goet
Die muse, Tybeert, ende vet?”

In het begin vind je Reynaert wel aardig, omdat hij Tybeert vertelt waar het lekkere voedsel zit. Als Hij Tybeert dan verraadt voel je een afgunst.
http://www.literatuurgeschiedenis.nl/afbgroot/lg_85.jpg
2.
 De prent van Fokke ende Sukke bij deze pagina verwijst naar de eerste zin van de Reinaert 'Willem die Madocke maecte'. Leg uit hoe de humor in deze grap in elkaar steekt.

De auteur van Reynaert zegt dat hij willem was die Madocke maakte. Dat wil zeggen dat hij ook Madocke heeft geschreven. Alleen is van dit boek niks bekend. Daarom is dit wel grappig. We weten namelijk niet wat Madocke is. Daarom brengen ze een raar ding naar Willem omdat hij het gemaakt heeft.

Toneelspelen in de middeleeuwen.

In de middeleeuwen kwam de kerk met een nieuwe vorm van het vertellen van verhalen uit de bijbel. Ze deden dat, omdat ze bij zichzelf dachten dat de verhalen een stuk leuker en begrijpelijker zou worden als ze het voor het gewone volk zouden gaan uitbeelden. Dit gebeurde vaak met zoveel spektakel, wat zorgde voor veel animo. Dit werd geestelijk toneel genoemd. Naast het geestelijke toneel kwam er ook al snel een andere vorm. Het wereldlijk toneel. Het wereldlijk toneel was lang niet spectaculair als het geestelijke toneel, doordat ze gewoon minder geld en acteurs tot hun beschikking hadden.
Toelichting met afgeronde rechthoek: Zwaai je arm alsof je de tuin laat zien.  


Toelichting met afgeronde rechthoek: Draai naar Ridder, kijk in zijn ogen. 

Toelichting met afgeronde rechthoek: Wijzen naar Boom

Toelichting met afgeronde rechthoek: Kijk naar Boom. En vertel liefelijk.“Sanderijn 
Laat ons in deze tuin wat
met elkaar spreken, heer ridder,
en probeer mijn woorden te begrijpen,
dat verzoek ik u, hooggeboren edelman.
Kijk eens naar deze mooie, groene boom,
hoe mooi hij in bloei staat.
Zijn bijzondere geur verspreidt zich
tot in alle hoeken van deze hof.
Hij staat in zo'n lieflijke vallei
dat hij wel moet bloeien.
Hij is zo edel en zo geurig dat hij
een sieraad is voor de hele tuin. 
Stel nu dat een edele valk
op deze boom neerstreek
en er een bloem af haalde
- daarna nooit meer een -
en het bij die ene bloem liet,
zou u die boom daarom misprijzen
En hem daarom laten omhakken?
Ik verzoek u, dat u me
naar waarheid antwoord geeft,
edele ridder, op hoofse wijze.”

Rederijkerij


 
De Rederijkers beelden vaak belangrijke gebeurtenissen uit voor bezoek of tijdens feesten en partijen. Zo kon een stad haar invloed tonen aan vorsten en iedereen die de stad zou bezoeken.  Steden probeerden de redderijkers aan zich te binden voor propaganda. In sommige gevallen werd er zelfs een stadsdichter aangesteld.

Geachte dames en heren,

Over een maand is het weer zover. 30 November aanstaande wordt er weer een dichterswedstrijd gehouden. De wedstrijd wordt gehouden in de stadsschouwburg in Amsterdam, Holland.

Het gedicht moet voldoen aan de volgende eisen.
Het rijmschema moet A-B-A-B zijn en moet tussen de 3 en 5 alinea’s zijn.

Het onderwerp is het begin van de winter en de feestdagen.

De prijzen zijn een jaar lang gratis inkt en papier of 500 euro.

Met vriendelijke groeten,
De rederijkers uit Amsterdam

De boekdrukkunst,

De boekdrukkunst begon bij het blokboekdrukken. Blokboeken werden gedrukt door blokken houd waar de pagina uit was gesneden. Het maken van zo’n boek duurde vaak lang en was erg duur. Het was vooral erg duur, omdat de blokken daarna gelijk onbruikbaar werden. Gutenberg vond uit dat je met loden letters teksten kon maken. Als je dan eenmaal de letters had kon je de pagina drukken en daarna de letters weer opnieuw gebruiken.  Het eerste Nederlandse boek was de bijbel.

Door inhoudspagina’s werd duidelijk waar in het boek je wat kon vinden. Dit was handig voor de consumenten zodat ze makkelijker en sneller de kennis die ze zochten tot hun beschikking hadden.


donderdag 10 oktober 2013

Een bijzonder levensverhaal

De honderdjarige man die uit hert raam klom en verdween is een boek over de honderdjarige Allan Karlsson, die op zijn honderdste verjaardag uit het raam van zijn kamer in het bejaardentehuis klimt en er vandoor gaat. Op het busstation steelt hij een koffer met 50 miljoen kronen erin. Samen met zijn koffer vol geld verzameld hij een bond gezelschap om zich heen. Ondertussen is de hele Zweedse politie macht op zoek naar Allan Karlsson. Tussen de verhalen van nu komen in het hele verhaal verschillende flashbacks. In deze flashbacks vertelt Allan Karlsson zijn indrukwekkende levensverhaal. Om een klein idee te geven: Allan was vrienden met generaal Franco en Harry Truman. Hij heeft ook Song Meiling, de politiechef van Iran en nog vele andere bekende personen ontmoet in zijn leven.

In het boek lopen twee verhaallijnen. Een verhaallijn is het leven van Allan Karlsson voor zijn honderdste verjaardag en de andere over Allans leven na zijn honderdste verjaardag. De twee verhaallijnen zijn opgedeeld in aparte hoofdstukken die door elkaar lopen. De twee verhalen lopen wel in chronologische volgorde, ook staat er boven elk hoofdstuk een jaartal. Mede hierdoor is het boek makkelijk te lezen.Het taalgebruik is erg makkelijk. Dit maakt dat je het boek snel kan lezen, maar ook dat je wilt blijven lezen.

Ik persoonlijk dacht eerst dat het een boek van niks zou zijn. Dit kwam vooral door de titel.Wat ik niet had bedacht was dat het boek echt heel leuk was. Allan Karlsson is namelijk een heel naïve man. Hij loopt constant over en is vriendjes met bijna iedereen, behalve met Stalin daar had hij ruzie mee. Allan quote namelijk de verkeerde dichter waarna Stalin flipte en Allan naar de cel stuurde. Dit was een van de vele grappige momenten in het boek. Het boek vertelt ook een groot deel van de wereldwijde geschiedenis, maar dan op een leuke manier. Niet zoals je kent uit de geschiedenis boeken.

Het is niet erg aannemelijk, maar het verhaal zou zich echt afgespeeld kunnen hebben. Er zitten waargebeurde dingen tussen, maar ook verschillen. Zo was er wel een goelag in de buurt, maar was er geen grote brand. Heel erg onrealistisch is het dus niet.

Mijn conclusie is dat de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween een leuk boek is wat ik zeker kan aanraden. Er gebeurt veel, maar dat maakt het verhaal wel heel erg leuk en goed leesbaar. Het is echt een boek wat je in een keer uitleest.