donderdag 10 oktober 2013

Een bijzonder levensverhaal

De honderdjarige man die uit hert raam klom en verdween is een boek over de honderdjarige Allan Karlsson, die op zijn honderdste verjaardag uit het raam van zijn kamer in het bejaardentehuis klimt en er vandoor gaat. Op het busstation steelt hij een koffer met 50 miljoen kronen erin. Samen met zijn koffer vol geld verzameld hij een bond gezelschap om zich heen. Ondertussen is de hele Zweedse politie macht op zoek naar Allan Karlsson. Tussen de verhalen van nu komen in het hele verhaal verschillende flashbacks. In deze flashbacks vertelt Allan Karlsson zijn indrukwekkende levensverhaal. Om een klein idee te geven: Allan was vrienden met generaal Franco en Harry Truman. Hij heeft ook Song Meiling, de politiechef van Iran en nog vele andere bekende personen ontmoet in zijn leven.

In het boek lopen twee verhaallijnen. Een verhaallijn is het leven van Allan Karlsson voor zijn honderdste verjaardag en de andere over Allans leven na zijn honderdste verjaardag. De twee verhaallijnen zijn opgedeeld in aparte hoofdstukken die door elkaar lopen. De twee verhalen lopen wel in chronologische volgorde, ook staat er boven elk hoofdstuk een jaartal. Mede hierdoor is het boek makkelijk te lezen.Het taalgebruik is erg makkelijk. Dit maakt dat je het boek snel kan lezen, maar ook dat je wilt blijven lezen.

Ik persoonlijk dacht eerst dat het een boek van niks zou zijn. Dit kwam vooral door de titel.Wat ik niet had bedacht was dat het boek echt heel leuk was. Allan Karlsson is namelijk een heel naïve man. Hij loopt constant over en is vriendjes met bijna iedereen, behalve met Stalin daar had hij ruzie mee. Allan quote namelijk de verkeerde dichter waarna Stalin flipte en Allan naar de cel stuurde. Dit was een van de vele grappige momenten in het boek. Het boek vertelt ook een groot deel van de wereldwijde geschiedenis, maar dan op een leuke manier. Niet zoals je kent uit de geschiedenis boeken.

Het is niet erg aannemelijk, maar het verhaal zou zich echt afgespeeld kunnen hebben. Er zitten waargebeurde dingen tussen, maar ook verschillen. Zo was er wel een goelag in de buurt, maar was er geen grote brand. Heel erg onrealistisch is het dus niet.

Mijn conclusie is dat de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween een leuk boek is wat ik zeker kan aanraden. Er gebeurt veel, maar dat maakt het verhaal wel heel erg leuk en goed leesbaar. Het is echt een boek wat je in een keer uitleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten