Kaas is een boek met een paar boeiende personages. Ten eerste heb je de protagonist genaamd Frans Laarmans. Frans is zijn hele loopbaan niks anders geweest dan een klerk bij de General Marine and Shipbuilding Company. Frans is rond de veertig jaar oud en is getrouwd met zijn vrouw Fine. Hij heeft 2 kinderen genaamd Jan en Ina. Laarmans heeft verschillende broers en zussen, waarvan er één echt in het verhaal voorkomt, namelijk zijn broer de dokter.
Frans is een man met een complex en buiten dat een grootheidswaan. Deze grootheidswaan vindt je vooral terug als het om zijn Gafpa gaat. Laarmans heeft nog geen kaas verkocht of hij begint met het aanstellen van agenten. Je vindt het ook terug in passages als: “Ik ben ogenblikkelijk van plan met een paar kazen in mijn valies al de winkels van de stad te bezoeken waar kaas verkocht wordt. Maar met dat systeem zou mijn kantoor alleen staan en overbodig worden. En ikzelf ben hier toch onmisbaar voor correspondentie en boekhouding dunkt mij.”Hier in het achterhoofd houdend dat hij nog niks verkocht heeft, neemt hij hier iets te veel kaas op zijn vork. Ook is het een pietlut. Frans doet er namelijk meer dan een maand over zijn bureau en typemachine uit te zoeken. Hij heeft dan nog steeds niets verkocht wat lijdt tot de derde eigenschap. Laarmans stelt alles uit tot het laatste moment. Hij heeft nog maar vijf dagen om zijn twintig ton kaas te verkopen. Een echte doorzetter is het dan ook niet. Hij geeft het na één keer afgewezen te worden al op. Ook wetende dat hij nog maar vijf dagen heeft.
Meneer van Schoonbeke is het andere grote personage. Het is een man uit een rijke familie. Zijn burgerlijke status is onbekend, maar hij begeeft zich wel in de hogere sociale klasse. Schoonbeke is iemand die erg om zijn sociale status geeft en daarom ook liegt over Laarmans positie. Hij kan het zich niet permitteren om met iemand uit een lagere klasse gezien te worden. Hij is erg trots op zichzelf en ziet Frans dan ook een beetje als een liefdadigheidsproject. Hij vind het niet heel erg als de Gafpa strand en geeft hier dan ook een beetje mee aan dat hij er nooit echt in geloofd heeft.
De relatie tussen Laarmans en Schoonbeke is door het hele boek goed. Van Schoonbeke is niet heel teleurgesteld van over het stranden van de gafpa en Laarmans gaat gewoon door als kaasverkoper, al is hij dit niet meer en weer klerk is. De relatie tussen Laarmans en zijn broer veranderd heel even zo lang Laarmans bezig is in de kaasverkoop. Hij vraagt hier tot kleine irritatie bij Laarmans leidende vraag: Hoe gaat het met de verkoop? De relatie tussen Laarmans en zijn vrouw en kinderen blijft ook goed. Dat blijkt uit de laatste zinnen: Brave, beste kinderen. Lieve lieve vrouw.
Link naar recensies, samenvatting en biografie.
link naar de samenvatting: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/24572-willem-elsschot-kaas-vwo-6-niveau.html
Biografie van Willem Elsschot: http://www.letterkundigmuseum.nl/Default.aspx?tabid=92&BiographyID=50&BiographyName=WillemElsschot&Mode=BiographyDetails
Geen opmerkingen:
Een reactie posten